21 Ağustos 2024'te Bangladeş’in kuzey ve güneydoğusundaki 11 bölge uzun süreli ve şiddetli muson yağmurları nedeniyle ani su baskınlarından ciddi şekilde etkilenmiştir. Kırsal yollar, tarım alanları, balık havuzları sular altında kalmış, temel erişimler kesilmiş ve geçim kaynakları ciddi şekilde sekteye uğramıştır. Sel sonrası elektrik kesintileri ve sınırlı bağlantı, iletişim ve koordinasyonu engellemiş, 9 ilçede 928 bin kişi elektriksiz kalırken bin 807 baz istasyonu da hizmet dışı kalmıştır. Yaşanan sel felaketinden 4,94 milyon kişi olumsuz etkilenmiş, sel sularının bölgeden üç hafta boyunca çekilmemesi 500 binden fazla kişinin yardıma ihtiyaç duyar hale gelmesine sebep olmuştur.
Yeryüzü Doktorları olarak uzun yıllardır Bangladeş’in Cox Bazar bölgesindeki mülteci kampında hizmet verdiğimiz ekiplerimizle yaşanan sel sonrasında oluşan gıda ihtiyacını karşılamak için çalışmalar yürüterek, binden fazla faydalanıcıya ulaşılmıştır.
Yaklaşık yüz yıldır baskı ve şiddet altında yaşayan Arakanlı Müslümanlar dünyanın en büyük ''vatansız'' topluluğu olarak nitelendirilmektedir. 1942 yılında 150 bin kişinin yaşamını kaybettiği saldırılarla başlayan tarihi süreçte, özellikle 2017 yılının ağustos ayı itibariyle yaşanan baskı ve zulümler doruk noktasına ulaşmıştır. Yerinden edilen 940 bine yakın Arakanlı Müslümanın ise Bangladeş'e sığınması bölgede bir mülteci krizine yol açarak, Bangladeş'teki sosyal ve siyasal süreçleri de oldukça zorlaştırmıştır. Bu göç akımının büyüklüğü, yerli topluluklar, mevcut tesisler ve hizmetler üzerinde muazzam bir baskı oluştururken, 2022 yılında Hindistan ve Bangladeş'te gerçekleşen, son yüzyılın en büyük felaketi olarak nitelendirilen büyük sel felaketi ise ülkeyi büyük bir insani krizin eşiğine getirmiştir.
Bir yandan sel felaketinin bilançosu, diğer yandan ise nüfusu bir milyonu geçen Rohingya mülteci kamplarındaki temel sorunlar sosyal dönüşümü de mecbur kılmıştır. Kamp alanlarındaki en temel sorun sanitasyon sorunu olmuş ve bu durum bölge halkının sağlığını tehdit etmeye başlamıştır. Atık su ve kanalizasyonların yeterli arıtımı ve bertarafı olmadığı için oluşan sağlıksız ve kirli ortamlar, sağlık hizmetlerine erişim olmayan bölgede muayene ve ilaç desteği ile kısa vadede tedavisi yapılacak hastalıkların dahi yayılmasına ve şiddetinin artmasına sebep olmuştur.
Yeryüzü Doktorları, daha büyük bir insani kriz tehdidini önlemek için Dünya Sağlık Örgütü gibi çok uluslu kuruluşlar ve yerel makamlarla iş birliği yapmış, sağlık hizmetleri alanında temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik operasyon ve programlar geliştirerek kamplara yerleştirilen mültecilere ücretsiz ilaç dağıtımı yapmıştır.
2019 yılı ocak ayında Bangladeş-Balukhali Mülteci Kampında açılan klinikte ise ihtiyaç sahibi Arakanlılara birinci basamak sağlık hizmeti ile ilaç desteği verilmiştir. Bu kapsamda mayıs ayına kadar toplam 15 bin 934 muayene gerçekleştirilmiş ve 12 bin 186 adet ilaç dağıtılmıştır.
Aralık 2018’de COX’s Bazar’daki 19. kampta Rohingya mültecilerine hizmet vermeye başlayan Yeryüzü Doktorları, Haziran 2020’den itibaren hizmet vermeye devam etmiştir. Bu proje kapsamında fizik tedavi, muayene, ücretsiz patolojik testler, ilaç desteği verilmekte ve gerektiğinde kritik vakalar sevk edilmektedir. Yeryüzü Doktorları, Bangladeş Mülteci Sağlığı merkezlerinde bugüne kadar 151 bin 630 kişiye muayene, 12 bin 186 kişiye ilaç desteği hizmeti sağlamıştır. Aynı zamanda 3 bin 769 kişiye laboratuvar hizmeti verilmiş, toplamda 167 binden fazla faydalanıcıya ulaşılmıştır.
COX’s Bazar’da kurulan klinik 10 personelden oluşmakta; 2 doktor, 1 hemşire, 1 ebe, 1 eczacı, 1 sağlık müdürü, 1 sağlık görevlisi, 1 resepsiyonist, 1 yönetici asistanı, 1 güvenlik kadrosuyla hizmet vermektedir.
Siz de yapacağınız bağışlarla Arakan’ın içinde bulunduğ zor günlerde ihtiyaç sahiplerine ulaşabilir, Arakan’a bağış yaparak; muayene, tedavi, ekipman ve ilaç desteği gibi hizmetlerin sürdürülmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Havale/EFT Yoluyla Bağış için;
Alıcı adı tüm bankalar için "Yeryüzü Doktorları Derneği"dir. Açıklama kısmına ad-soyad, telefon numarası ve "Arakan" yazmanız gerekmektedir.
0212 586 12 12 no'lu telefon numarasından arayarak veya aşağıdaki adresi ziyaret ederek proje ve faaliyetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Adres: Kazlıçeşme Mh. Cinoğlu Sokak No:3 34020 Zeytinburnu İstanbul-Türkiye
Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek. İyilik hareketine sen de katıl.