TR
Ne Aramıştınız?

YERYÜZÜNDE AÇLIK SEVİYESİ GİDEREK ARTIYOR!

Açlık, yoksulluk ve çatışmalar dünya genelinde şiddetli yetersiz beslenmenin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Yerinden edilen topluluklar insani yardıma muhtaç hale gelirken, ekonomik eşitsizlikler gıda erişimini daha da zorlaştırıyor. Bugün yeryüzünde 783 milyondan fazla insan açlıkla mücadele ediyor, 2,3 milyar insan ise yeterli ve güvenli gıdaya ulaşamıyor. En büyük risk grubunu hamile/emziren anneler ile 5 yaş altı çocuklar oluşturuyor.

Özellikle Yemen, Afganistan, Filistin, Çad gibi kriz bölgelerinde her dakika bir çocuk şiddetli açlık ile karşı karşıya kalıyor. Sağlık hizmetlerine ve gıdaya erişimi olmayan bölgelerde açlıktan ölen çocuk sayısı her dakika artıyor.

Malnutrisyon: Genellikle uzun süre devam eden, yetersiz veya dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan bir hastalık halidir. Şiddetli açlık vücut ağırlığında kayıplara ve büyüme geriliğine neden olabilmektedir. Dolayısıyla malnutrisyon hastalarının günlük gıdalar ile yeterli beslenmesi mümkün olmamakta, sadece tıbbi beslenme ile hayata tutunabilmektedirler.

Tıbbi beslenme tedavisi: Açlık kaynaklı meydana gelen malnutrisyon hastalığı için uygulanan tedavi sürecidir. Uzun süreli açlığa maruz kalan çocuklar bir süreden sonra normal gıdaları hiç sindirememeye veya yiyememeye başlar. Bu süreçte doktor gözetimi altında beslenme tedavisi devreye girer ve hastanın ihtiyacına göre özel besleyici mamalar (RUTF) hazırlanır. Bu mamalar belli aralıkta ve belli miktarlarda tüketilir. Düzenli kullanımdan sonra tedavi gören çocuk sağlıklı bir şekilde kilo almaya ve gelişim göstermeye başlar. Belli bir zamandan sonra ise vücut gelişimi normale döner ve çocuk iyileşmiş olur. Tekrar uzun süreli açlığa maruz kalınırsa malnütrisyon tekrar eder ve yeniden tedavi süreci başlar.

BİZ NE YAPIYORUZ?

  • Şiddetli açlığın en yüksek olduğu ülkelerde beslenme sağlığı merkezleri açıyor, açtığımız merkezlerde malnütrisyon hastası hamile/emziren anneler ve 5 yaş altı çocuklar için tıbbi beslenme tedavileri uyguluyoruz.
  • Aktif olarak; Yemen, Çad, Afganistan ve Somali’de bulunan sağlık merkezlerinde beslenme sağlığı alanında tedaviler gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
  • Ayrıca çocuklar için pediatrik, kadınlar için jinekolojik muayene hizmeti, gebe kadınlar için ultrason ve laboratuvar hizmetleri veriyor, şiddetli açlık nedeniyle malnütrisyon hastası olan bebekler için tıbbi mama desteği sağlıyoruz.
  • Yerel sağlık kapasitesini arttırmak ve yetersiz beslenmeden kaynaklı ölümleri azaltmak için merkezlerimizde beslenme hemşireleri ve ebelere yönelik sağlık eğitimleri düzenliyoruz.
  • Yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine beslenme desteği olarak ayrıca gıda kolisi ulaştırıyoruz.  
  • 7 Ekim’den bu yana insani krizin giderek arttığı Gazze’de de meydana gelen açlıkla mücadele ederek bölge halkına gıda ve sıcak yemek desteği sağlıyoruz.
  • Ramazan dönemlerinde gıda kolisi dağıtımı ve iftar organizasyonları ile beslenme faaliyetlerimizi destekliyor, kurban dönemlerinde her yıl 20’den fazla ülkede kurban kesim ve dağıtımları gerçekleştirerek ihtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz.

AKTİF OLARAK BESLENME TEDAVİLERİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM ETTİĞİMİZ BÖLGELER

Yemen Taiz Beslenme Sağlığı Merkezi

2021’de faaliyetlerine başlayan merkez; birinci basamak sağlık hizmetleri, pediatrik ve jinekolojik muayenelerin yanında beslenme sağlığı alanında da hizmet vermektedir. Malnütrisyon hastası çocuklar için tedavi ve tıbbi mama desteği sağlamaktadır. Aynı zamanda anne çocuk sağlığı hizmeti kapsamında gebe takibi ve doğum hizmeti verilmekte, gebelik esnasında ve sonrasında yaşanabilecek komplikasyonların ve anne çocuk ölümlerinin azaltılması hedeflenmektedir.

Çad Sido Mülteci Sağlığı Merkezi

İnsani krizler nedeniyle iç göçe maruz kalan ve gıda yardımına bağlı olan Çad’ın Sido’da bulunan mülteci bölgesinde 2016 yılında hizmetlerine başlamıştır. Aynı zamanda bölgede sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansızdır. Merkezde birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanında beslenme muayenesi ve tedavileri gerçekleştirilmektedir. 5 yaş altı çocuklar için tıbbi mama desteği verilerek doğum hizmetleri verilmektedir.

Afganistan Beslenme Sağlığı Merkezleri

2019’da hizmetlerine başlayan merkezler hamile/emziren anneler ve 5 yaş altı çocuklar için tıbbi beslenme tedavisi sağlamakta, ayrıca sağlık çalışanları ve anneler için beslenme eğitimleri düzenlemektedir. Toplam 15 sağlık merkezi ve 11 mobil ekip ile hizmet verilen bölgede bugüne kadar yüz binlerce faydalanıcıya ulaşılmıştır.

Somali Mogadişu Sağlık Merkezi

2019 yılında çalışmalarına başlayan merkezde, birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanında beslenme muayenesi ve beslenme tedavisi de verilmektedir. 5 yaş altı çocuklara tıbbi mama desteği verilerek, beslenme takibi yapılmaktadır. Bu faaliyetlere ek olarak her yıl Ramazan ayında kumanya desteği ve iftar organizasyonları gerçekleştirilmektedir. 

BAĞIŞ YAPIN, HAYAT KURTARIN

Siz de 880 TL bağış yaparak bir çocuğun bir yıllık beslenme tedavisini karşılayabilir, bir hayat kurtarabilirsiniz.

Havale/EFT Yoluyla Bağış İçin;

  • Ziraat Bankası: TR 9300 0100 2656 8573 3642 5011
  • Albaraka Türk Katılım Bankası: TR 64 0020 3000 0779 6753 0000 10
  • Türkiye Finans Katılım Bankası: TR67 0020 6000 7403 5138 3900 14

Alıcı adı tüm bankalar için ''Yeryüzü Doktorları Derneği''dir. Açıklama kısmına ad-soyad, telefon numarası ve ''AÇLIK'' yazmanız gerekmektedir


BESLENME SAĞLIĞINA YÖNELİK HİZMET VERDİĞİMİZ GEÇMİŞ PROJELERİMİZ

SOMALİ HODAN, LAFOLE, YAQSHİD VE KORİA HAOUSSA BESLENME SAĞLIĞI MERKEZLERİ

Temmuz 2011’de çıkan “Afrika Boynuzu Krizi” akabinde, Somali’de açlık ve beslenme bozukluğu
nedeniyle meydana gelen sağlık problemlerinin çözümüne katkı sağlamak amacıyla 2011 ve
2012 yıllarında 3 beslenme sağlığı merkezi açılmış ve bir yıl süre ile işletilmiştir. Ayrıca 2012
yılında yapılan ihtiyaç analizi çalışmaları sonucunda Nijer’de de bir merkez açılmasına karar
verilmiştir ve 2013 yılı Eylül ayına kadar bu merkezde hizmet verilmiştir.


UNICEF işbirliği ile açılan bu merkezlerde ağır beslenme bozukluğu çeken çocuklar tespit
edilmiş, hekim ve beslenme sağlığı uzmanları kontrolünde terapötik mamalarla tedavi edilen
bu çocuklar 3-6 ay arası sürelerle izlenmiş ve sağlıklı hale gelmeleri sağlanmıştır. Beslenmeye
dayalı sağlık sorunu yaşamayan ancak sağlık sorunu olan çocuklara da birinci basamak sağlık
hizmetlerinin verildiği bu merkezlerde hastalara ilaç sağlayan birer eczane kurulmuştur.

YEMEN AL-MİMDARA, AL BASSTEN, AL BASSTEN, AL MULLA VE AL SHAB BESLENME SAĞLIĞI MERKEZLERİ

Ülkeler arasındaki gelişmişlik sıralamasında sonlarda gelen Yemen, çıkan iç çatışmalarla birlikte hızlı bir şekilde çok büyük bir açlık krizi ile karsı karsıya kalmıştır. 7 milyon kisinin açlık sıkıntısı çektiği Yemen’in Aden sehrinde Al-Mimdara, Al-Bassten, Al-Mulla ve Al-Shab’ta olmak üzere 4 farklı bölgede beslenme sağlığı merkezleri açan Yeryüzü Doktorları, açlıkla mücadele kapsamında özellikle anne ve çocuklara yönelik tıbbi beslenme tedavisi uygulamaya başlamıştır.

Sağlık merkezlerimizde

  • Birinci basamak saglık hizmeti,
  •  Ayakta tedavi hizmeti,
  •  Bebek ve çocuk beslenmesi,
  •  Sağlık eğitimi birimleri kurup çocuk beslenme ve bakımı hakkında farkındalık oluşturulması,
  • Toplum temelli akut malnütrisyon yönetimi, bebek ve çocuk beslenmesi, gönüllü kapasitesi geliştirilmesi hizmetleri verilmiştir.

SURİYE GUTA ANNE ÇOCUK SAĞLIĞI GIDA DESTEK PROGRAMI

OCHA’nın 2016 yılında yayınladığı rapora göre, Suriye’de 5 buçuk milyondan fazla insan kuşatma altındaki bölgelerde yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Özellikle Deir Ez-Zor, Kafraya ve Doğu Guta gibi şehirlerde sıkışıp kalan 590 bin kişi, acil ihtiyaç duyduğu insani yardım, tıbbi tedavi ve temel hizmetlere düzenli olarak erişememektedir. Bu bölgelerde, tahliye edilmeyi bekleyen onlarca insan savaş sırasında öldürülmüş; onlarcası ise açlıktan hayatını kaybetmiştir.

420 bin kişinin kuşatma altında yaşadığı Doğu Guta’da, 2017 yılı süresince, 2500 anne, bebek ve çocuğa gıda desteğinde bulunulmuştur. Ayrıca yine bu bölgede 6 ay boyunca, uzman kişilerin gözetiminde aylık periyotlarla, emziren veya hamile annelere, 0-2 yaş arası bebeklere ve 3-5 yaş arası çocuklara düzenli olarak beslenme tedavisi sağlanmıştır.

BİR İNSANIN HAYATINI ŞİMDİ DEĞİŞTİREBİLİRSİN

Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek.  İyilik hareketine sen de katıl.

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.