Yeryüzünde tüm anne ve çocuk ölümlerinin %94’ü gelişmekte olan ülkelerde, kırsal alanlarda ve yoksul bölgelerde görülmektedir. Her gün 800’den fazla kadın hamilelikte, doğum sırasında veya sonrasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Sadece 2018 yılında ise 2 milyon 500 bin yeni doğan ve 5 yaş altı 5 milyon 300 bin çocuk yaşamını yitirmiştir. Bu sayıya göre, her gün 5 yaş altı 15 bin çocuğun ölümü söz konusudur. Yeni doğan ölümleri, 5 yaş altı ölümlerinin %47’sini oluşturmaktadır.
Bu ölümlerin başlıca sebepleri annelerde doğum öncesi, doğum sırası ve sonrasında yaşanan komplikasyonlar, enfeksiyon, yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, sağlıksız kürtaj; çocuklarda ise erken doğum, doğum sırasında ve sonrasındaki komplikasyonlar, enfeksiyon, akciğer iltihabı, yetersiz beslenme şeklinde sıralanabilir. Oysa gelişmiş ülkelerin sahip olduğu teknoloji ve imkânlar ile gerekli müdahaleler ve uygulamalar yapılabilse, bu sebepler ve ölümler önlenebilirdir.
Yeryüzü Doktorları, anne ve çocuk ölümlerinin sık gözlemlendiği bölgelerde anne çocuk sağlığı klinikleri açmaktadır ve/veya mevcut klinikleri iyileştirmektedir. Bu kliniklerde hamile ve emziren annelerin rutin kontrollerinin yapılması, sağlıklı doğumların gerçekleştirilmesi, bebeklerin aşılanması ve diğer pediatri hizmetleri sağlanmaktadır. Ayrıca ailelere bebek bakımı ve üreme sağlığı ile ilgili eğitimler verilmektedir
2013 yılında Somali Benadir Üniversitesi işbirliği ile lisans seviyesinde eğitim veren İbn-i Sina Sağlık Meslek Yüksekokulu açılmıştır. 71 öğrenci ile eğitime başlayan okulda, 2015-2016 yıllarında hemşirelik, ebelik, laboratuvar teknikerliği, halk sağlığı ve eczacılık bölümlerinde, toplam 185 öğrenci ile eğitim-öğretime devam edilmiştir. Bu eğitimler sonucunda ebelik ve hemşirelik bölümlerinden 2014 yılında 31, 2015 yılında 22, 2016 yılında 26 öğrenci olmak üzere toplam 79 öğrenci mezun olmuştur.
2014-2015 yılında kırsal kesimlerde bulunan Hewa Bora, Gambela, Mose, Kamina, Lumata, Lualaba, Ngoy-mani ve Malemba isimli klinikler desteklenerek 2 bin 45 doğum ve 16 bin 150 muayene gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Hewa Bora Hastanesi ile Lumata ve Lualaba kliniklerinde fiziki ve teknik altyapıda iyileştirmeler yapılarak, iki klinikte de solar sistemli kuyu açılmasına, kliniğin enerjisinin bu sistem ile sağlanmasına katkıda bulunulmuştur.
2012-2015 yıllarında hizmet verdiğimiz Somali Şifa Hastanesi’nde toplam 1.344 doğum gerçekleştirilmiştir.
Sağlık hizmetlerine erişimin yetersiz olduğu Nijer’de, 2012 yılında mevcut bir klinikte iyileştirme yapılmıştır ve verilen hizmetlere destek sağlamaya başlanmıştır. Ülke merkezinde 15 ay boyunca devam eden bu hizmet kapsamında, toplam 935 anne doğum öncesi kontrole alınarak, 184 doğum gerçekleştirilmiştir.
2013 yılında Nijer’de Lamordé Hastanesi, Maradi Devlet Hastanesi ve Niamey Fistül* Merkezleri’nde ameliyatlar gerçekleştirilmiş olup toplam 99 vakanın tedavisi sağlanmıştır.
Obstetrik fistül; erken yaşta hamilelik, doğum esnasında sağlık hizmetine ulaşamama, yanlış doğum yöntemleri gibi nedenlerle uzun ve sıkıntılı geçen doğumlarda, doğum bölgesinde oluşan boşluklardır. En belirgin etkileri hastanın sürekli idrar, dışkı kaçırması ve kanamanın olmasıdır. Sızıntıdan kaynaklanan sinir zedelenmesi hastaların yürümelerini zorlaştırmakta veya tamamen engellemektedir.
Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek. İyilik hareketine sen de katıl.