Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre; 2.1 milyar insan güvenilir su kaynaklarına erişememektedir ve her yıl kirli su kullanımına bağlı sebeplerle 502 bin ölüm gerçekleşmektedir. Bu ölümlerin 361 binini ise 5 yaş altındaki çocuklar oluşturmaktadır. Her 10 insandan 3’ünün evinde temiz su bulunmamaktadır. Yine aynı rapora göre 263 milyon kişi evinden en az 30 dakika uzaklıktaki kaynaklardan suya erişmektedir.
Yeryüzü Doktorları olarak kirli su kullanımından kaynaklı ishal, kolera vb. hastalıkların ve ölümlerin önüne geçmek için temiz suya erişim projeleri kapsamında ihtiyaç bölgelerinde su kuyuları açıyor, fiziksel kapasite iyileştirme çalışmaları yürütüyor, su arıtma tabletleri dağıtıyoruz. Bu bağlamda, 2013 yılından beri Çad, Kenya, Kongo DC, Nijer, Somali ve Afganistan’da 184 su kuyusu açarak yaklaşık 127 bin kişinin temiz suya erişimini sağladık. Uganda’da Gombe Bölge Hastanesi boru sistemini yeniledik ve kullanılabilir su sistemini hizmete sunduk. Yemen’de artan kolera hastalığına bağlı ölümlerin önüne geçmek için su arıtma tabletleri dağıttık.
Temiz suya erişim projelerini özellikle sıcak iklim koşulları ve kuraklıkla mücadele eden düşük gelirli ülkelerde gerçekleştirdiklerini ve bu bölgelerde bu projeleri gerçekleştirmenin bir zorunluluk olduğunu dile getiren Program ve Operasyonlar Müdürümüz Safa Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Su hayatımızın en temel parçası. Temiz suya ulaşamadığımız bir durumu düşünemiyoruz bile. Ancak dünyanın bazı bölgelerinde tam da bu durum yaşanıyor. Çalıştığımız bölgelerde, insanların suya ulaşamadığını ya da ulaşmak için saatlerce yürümek zorunda kaldığını gördük. Hastanelerde temiz su bulunmadığını gördük. Çocukların su taşıdığı için okula gidemediği bölgeler gördük. Kirli su kullanımına bağlı sebeplerle insanların hastalandığını ve hatta maalesef hayatını kaybettiğini dahi gördük. Örneğin çalışmalarımızı yürüttüğümüz ülkelerden biri olan Afganistan’da her gün 133 çocuk ishal vb. hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Biz de bu bağlamda temiz suya erişim projelerimizi devam ettiriyor, daha çok kişiyi temiz ve sağlıklı suyla buluşturmak için çalışıyoruz.”
Su kuyusu maliyetlerimiz bölge imkânlarına göre değişiklik gösteriyor. Afganistan’da 2.000 dolar, Çad’da 3.600 dolar, Somali’de ise 4.300 dolara bir su kuyusu açılabiliyor.
Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek. İyilik hareketine sen de katıl.