Yeryüzü Doktorları olarak 15 beslenme sağlığı merkezi ve 11 mobil ekibi ile sürekli hizmet verdiğimiz Afganistan’da, açlık tehlikesi ile karşı karşıya olan 89 bin 318 anne ve çocuğa beslenme sağlığı muayenesi gerçekleştirdik. Bu muayeneler sonucunda beslenme yetersizliği tespit edilen 12 bin 405 anne ve çocuğa tıbbi beslenme tedavisi uyguladık. Aynı zamanda bin 105 kişiye ise temel beslenme sağlığı eğitimi verdik.
Önlenebilir veya tedavi edilebilir görme bozuklukları ile mücadelede yürüttüğümüz göz sağlığı projeleri kapsamında yıl boyunca bölgede 10 bin 364 kişinin göz muayenesi ve bin 500 kişiye katarakt ameliyatı gerçekleştirdik. Muayeneler ve ameliyatlar sonrası bin 998 kişiye ise ihtiyaca göre numaralı gözlük veya güneş gözlüğü dağıtımı yaptık.
Mevcut faaliyetlerin yanı sıra yaşanan kriz acil durumlarına yönelik de projeler yürüttük. Bu kapsamda, ağustos ayında bölgede yaşanan insani kriz esnasında temel gıdaya erişimin kısıtlı olması nedeniyle 428 aileye gıda paketi dağıttık.
Ramazan ayı boyunca 800 aileye gıda paketi yardımı yaparken, Kurban Bayramı ve nafile kurban operasyonları kapsamında ise 3 bin 38 hisse ile 232 bin kişiye kurban yardımı ulaştırdık.
Temiz ve güvenli su kaynaklarına erişimi olmayan ihtiyaç sahipleri için de ülke genelinde geçtiğimiz yıl açtığımız 19 su kuyusu ile 3 bin 199 kişinin temiz suya ulaşmasını sağladık.
Afganistan faaliyetlerine dair açıklamalarda bulunan Proje Koordinatörümüz Ayşenur Sarıalan, “Kuraklık, yoksulluk ve iç karışıklıklar gibi nedenlerle milyonlarca insan temel gıdaya ulaşmada güçlük çekiyor. Yeterli gıdaya ulaşılamadığında ise özellikle çocuk ve hamile emziren annelerde malnutrisyon gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar meydana geliyor. Afganistan da bu sorunların yaşandığı ülkelerden biri. Dünya Gıda Örgütü’nün raporuna göre, Afganistan’da 22 milyon 800 bin kişi bir sonraki öğünde ne yiyeceğini bilmiyor. UNICEF’e göre ise yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybetme tehlikesi ile 3 milyonun üzerinde 5 yaş altı çocuk bulunuyor. Bu çocuklardan biri de merkezimize başvuran 9 aylık Zahra bebekti. Afganistan’da faaliyet gösteren beslenme sağlığı merkezlerimizden birine ulaştığında Zahra bebek yalnızca 4,3 kiloydu ve şiddetli akut malnutrisyon ile mücadele ediyordu. Uyguladığımız tıbbi beslenme tedavileri ile Zahra yeterli kiloya ulaşarak hayati tehlikeyi atlattı ve ailesine kavuştu. Bizler Zahra bebek gibi daha nice ihtiyaç sahibinin yanında olmak için geçtiğimiz yıl boyunca Afganistan’daki çalışmalarımızı ara vermeden yürüttük.” dedi.
Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek. İyilik hareketine sen de katıl.