Dünyada az gelişmiş ülkelerde açlık, susuzluk ve hastalıklarla mücadele eden milyonlarca insan bulunuyor. Bu bölgelerde maddi ve teknik yetersizlikler sebebiyle temel sağlık hizmetine ulaşamayan insanlar sağlığını kaybediyor ve hayatını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu doğrultuda Yeryüzü Doktorları olarak, 250 binden fazla bağışçımızın ve 30 bini aşkın gönüllümüzün desteği ile sağlık imkânlarına erişemeyen insanların hayata tutunması için projeler ve programlar geliştiriyoruz. Bugüne kadar 50’yi aşkın ülkede hizmet verdik, 2020 yılında da binlerce ihtiyaç sahibinin hayatına dokunmaya devam ettik. Bu kapsamda bizlere emanet edilen kaynaklarla ne yapıldığını açık şekilde sunmak için insani yardım çalışmalarımıza ilişkin 2020 yılına ait bir faaliyet raporu yayınladık.
Toplam 1 milyon 164 bin 771 kişiye hizmet sunduk
Yardım faaliyetlerimizi verimli ve etkin bir şekilde sunmak adına bölgelerdeki ihtiyaç analizlerine göre projeler yürüterek, 2020 yılında toplam 1 milyon 164 bin 771 kişiye hizmet verdik. Açlık ile mücadele etmek için Yemen, Afganistan ve Çad’daki kliniklerimizde 155 bin 426 kişiye muayene ve 16 bin 629 kişiye beslenme tedavisi uyguladık. Anne ve çocukların sağlığı için Suriye’nin Soran bölgesinde ve Somali’de yer alan kliniklerimizde 52 bin 747 kişiye kadın ve çocuk hastalıklarına yönelik hizmetler gerçekleştirdik. Bangladeş, Somali, Çad ve Suriye’nin Cinderes bölgesindeki mülteci sağlığı kliniklerimizde ise 131 bin 495 kişiye birinci basamak sağlık hizmeti sunduk. Gazze’de yer alan fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ve mobil ekiplerimiz ile toplam 4 bin 563 kişiye fizyoterapi ve psikoterapi hizmetleri sunduk.
Sağlık eğitim projeleri kapsamında Tanzanya’da 62 sağlık çalışanına ve online kanallar üzerinden Ugandalı 66 öğrenciye eğitim düzenledik. Gönüllü sağlık ekiplerimiz ile de Afganistan ve Kırgızistan’da 24 sağlık çalışanına bilgi ve tecrübe paylaşımı yaptık.
Bugüne kadar 16 ülkede yürüttüğümüz göz sağlığı projelerimiz kapsamında, 2020 yılında 24 bin 156 göz muayenesi ve 4 bin 369 kişiye göz ameliyatı gerçekleştirerek önlenebilir göz rahatsızlıkları ile mücadele ettik.
Afet, çatışma, insani kriz ve benzeri durumların yaşandığı bölgelerden Türkiye’ye gelen sığınmacı/mültecilere yönelik İstanbul, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis’te yer alan merkezlerimizde 16 bin 348 kişiye psikososyal destek sunduk.
Temiz suya erişim projelerimiz kapsamında, 73 kuyu açarak 32 bin 77 kişinin temiz suya erişimini sağladık.
Türkiye’de meydana gelen depremlerde acil yardımda bulunduk
24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen depremin hemen ardından bölgeye giderek ihtiyaç analizi ve psikolojik ilk yardım çalışmaları ile birlikte hijyen kiti dağıtımı gerçekleştirdik. Psikososyal destek ekibi ile Elazığ’da; 379 kişiye bireysel danışmanlık, 514 kişiye grup farkındalık artırma eğitimi, 1320 çocuğa çocuk dostu alan aktivitesi, 1779 kişiye psikolojik ilk yardım ve yönlendirme hizmeti sağlarken, 432 kişiye de hijyen kiti ulaştırdık. Bölgede ihtiyaç analizleri kapsamında, depremzedelere bebek maması, çocuk ve yetişkin bezi, kıyafet, ayakkabı, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemeleri de ulaştırdık. Hizmetlerimizi 32 kişilik ekip ile toplam 6 bin 983 kişiye sunduk.
İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde de afetzedeler için acil yardımda bulunduk. Psikososyal destek ekibi ile 87 kişiye bireysel danışmanlık, 49 kişiye psikolojik ilk yardım, 18 çocuğa grup aktivitesi, 137 kişiye yönlendirme ve bilgilendirme hizmeti sunduk. Aynı zamanda çadırlarda yaşamak zorunda kalan depremzedeler için hazırlanan hijyen kitlerini 549 aileye ulaştırdık. Bölgede 12 kişilik ekip ile toplam 2 bin 487 kişiye hizmet verdik.
Koronavirüs ile mücadele eden hastalara ve sağlık çalışanlarına destek kiti
Yeryüzü Doktorları olarak Türkiye’de koronavirüsün ilk görüldüğü tarihlerde tedbir amaçlı hastanelere hızla yatırılan Covid-19 teşhisli hastalar için destek kiti kampanyası gerçekleştirdik. Toplam 49 hastanede 8 bin 160 adet destek kiti dağıtarak, karantina altındaki kişilerin temel kişisel ihtiyaçlar noktasında sıkıntı yaşamamaları konusunda destek olduk. Aynı zamanda koronavirüs salgını ile mücadele eden sağlık çalışanlarına moral olmak için de motivasyon kiti projesi başlattık. Proje kapsamında 5 bin 362 sağlık çalışanına ulaştık.
2020 yılını değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanımız Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Koronavirüs, güçlü ekonomiye ve gelişmiş sağlık sistemine sahip ülkeleri bile olumsuz etkilerken, imkânların kısıtlı olduğu bölgelerde şartları daha da zorladı. O coğrafyalarda ihtiyaç belki hiç olmadığı kadar artarken yardım götürebilmek ise büyük bir sekteye uğradı. Bizler de hizmet alanımızın önemli bir bölümünü oluşturan ihtiyaç sahibi bölgelerde açtığımız yerel sağlık kliniklerimiz sayesinde insani krizlerin şiddetini arttırdığı, sınırların kapatıldığı, seyahatlerin kısıtlandığı dönemlerde dahi çalışmalarımıza ara vermeden devam edebilme fırsatını elde ettik. Çalışmalarımızı Covid-19’a yönelik tedbirlerimizi alarak sürdürürken, yine pandemi ile mücadele kapsamında yerel Sağlık Bakanlıkları tarafından yapılan çalışmalara da katkıda bulunduk.
Bağışçılarımızın ve gönüllerimizin desteğiyle gerçekleştirdiğimiz insani yardımlarımızın binlerce ihtiyaç sahibine ulaştığı bir yılı daha geride bıraktık ve yıllar önce çıktığımız iyilik ve sağlık yolculuğumuzu 2020 yılını da iyiliklere vesile olarak tamamladık. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza şeffaflıkla hazırladığımız faaliyet raporumuzdan ulaşabilirsiniz.” dedi.
Geçen her dakika çok önemli. Şimdi yapacağınız destek; bir annenin, bir çocuğun ya da bir insanın hayatını değişltirecek. İyilik hareketine sen de katıl.